donderdag 15 september 2011

part 5

Dag 12
Vandaag gaan we naar Death Valley. En dat is best scary volgens sommigen. Dus tijd voor voorbereiding. Alle vuilwatertanks legen, zoetwatertank volgooien, benzine volgooien, propaan volgooien. En dan vertrekken we uit Pahrump naar het Westen.
Oh, en nog een probleempje: Vannacht heeft het weer heel hard geregend. Op zich niet erg, maar de stoeltjes, het tafeltje en de kinderwagen stonden nog buiten. Ook niet erg, maar het fototoestel blijkt geen onderwater camera te zijn, en hij lag nog in de kinderwagen... Balen balen. Geen reactie meer van dat ding. Dus ook een nieuwe camera gekocht, onverwachte uitgave... Wel onder de voorruit gelegd, om te kijken of hij droogt en dan weer werkt. Maar we hebben geen tijd om daarop te wachten. Nou ja.
Naar Death Valley is het berg op, berg op berg op. En dan het eerste uitzichtpunt. Best heel erg woest en ruig en leeg, bruine rotsen, gele rotsen, rode rotsen, zwarte rotsen, en onderin een enorme vlakte met wit en geel en bruin. Ofzo. En eigenlijk nog best veel struikjes overal. Zo dood lijkt het ons nog niet.
Onderin in Furnace Creek (fornuis kreek) reserveren we een plek voor de nacht. En dan rijden we nog even naar Badwater, het einde van de 'rivieren' die door Death Valley lopen. Dit is het laagste punt (land) ter wereld, op -292ft als ik het goed heb (ongeveer -90m). Er ligt nog een plasje water, maar het water is hier twee tot drie keer zo zout als zeewater. En er ligt een enorme zoutvlakte. Death valley krijgt 2in (5cm) regen per jaar, en er verdampt... weet ik niet meer. Meer. Ik dacht 150in per jaar. Dus dan hou je een min getal over.
Bij Badwater halverwege de bergen omhoog staat een groot bord met 'Sea Level'. Dat is best hoog! Je moet goed kijken om hem te vinden. Zie foto's.
Terug in Furnace Creek gaan we in het zwembad liggen, rondjes lopen, met alle andere Nederlanders praten, Rens en Thomas in bed leggen, nog even zwemmen, spelletje doen en dan zelf ook slapen. Het is een mooie camping, een heel dorp, met winkel, museum, saloon, restaurant en een hoop kamers/huisjes/campingplaatsen.
Morgen gaan we naar Mount Whitney, wat het hoogste punt van de Verenigde staten is met ongeveer 14500ft (bijna 4km). Over hoogte- en dieptepunten gesproken. Wel erg indrukwekkend, en erg interessante informatie over hoe het landschap tot stand is gekomen en hoe het klimaat hier werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten