donderdag 15 september 2011

Part 5.5

Dag 13 deel 1
Vandaag rijden we Death Valley uit. Het wordt toch wel erg woest en ledig hier. Vanmorgen hebben we een heleboel foto's gemaakt bij het museum van Furnace Creek, ze hebben heel veel oude voertuigen gebruikt voor de mijnen enzo van rond 1900. Mooi thema materiaal voor Willem.
Verderop kwamen we langs zandduinen. Dat is maar een klein oppervlak van Death Valley waar zand gevangen zit tussen de bergen, precies daar door de heersende windrichting enzo. Ingewikkeld verhaal, maar Thomas had de tijd van z'n leven in de zandbak. En Rens vond het ook wel mooi. Wij ook.
En dan Death Valley uitklimmen. Omhoog omhoog omhoog, tot 5000ft. En hup over de rand, en weer naar beneden naar beneden naar beneden, naar Owens Valley. Weet niet hoe laag dat is, zoek maar op op Google Maps, maar in deze vallei ligt de Mohave Desert en het is hier inderdaad behoorlijk droog en woestijnachtig.
Ze hebben hier ook zoutvlaktes, dat komt omdat meneer Theodoor Roosevelt ergens in vroeg 1900 had besloten dat Los Angeles meer baat hadden bij het water van de Owens rivier dan de bewoners van de vallei. Dus is er aquaduct aangelegd om die rivier om te leggen naar LA, en ligt de vallei er droog bij. Jammer voor de toenmalige bewoners, die ongetwijfeld een mooie groene vallei zagen en er boerderijen en weet ik het wat waren begonnen. Dat water waren ze kwijt, en er kwam een woestijn voor in de plaats... Met dank aan meneer de President. LA is ondertussen de 1 na grootste stad van de US, nog steeds afhankelijk van dat aquaduct, en deze vallei is een beetje leeg.
We zitten nu in een MacDonalds dit en de foto's bij te werken, straks rijden we een eind omhoog richting Mount Whitney, en daar kamperen we vannacht. Dus later komt Part 6 met dag 13 deel 2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten